Karel Gott er død 🌹

Alle som har sett Tre Nøtter til Askepott mer enn én gang kjenner godt til sangen som spilles under sluttscenen i filmen. Den nydelige sangen som følger Askepott og prinsen der de rir på hestene sine inn i horisonten i snølandskapet heter Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. Den ble sunget av den tsjekkiske sangeren Karel Gott. Nylig fikk jeg vite at Karel Gott er gått bort. Han døde 1.oktober 2019 i Praha.

Karel Gott var født 14.07.39 i Plzeñ i det daværende Tsjekkoslovakia. Han var en tsjekkisk tenor som var veldig populær i sitt hjemland, hvor han ble votert hele 42 ganger som den mest populære sangeren. Men han var også kjent utenfor Tsjekkia, og var spesielt populær i Tyskland. Han studerte i sin ungdom på gymnaset i Praha, hvor han samtidig opptrådte som kafémusiker. Han ønsket i utgangspunktet å bli kunstmaler, men da han ikke klarte opptakseksamen til kunstakademiet, valgte han å utdanne seg til elektriker i stedet.

Hans evner som sanger ble oppdaget/kjent under en sangkonkurranse i 1959. Da begynte han å turnere, og ble kort etter opptatt ved musikkonservatoriet i Praha, der studerte han sang i tre år. I 1963 ga han ut sin første singel, en tsjekkiskspråklig versjon av Henry Mancinis “Moon River”. I 1967 fikk Gott opptre i Las Vegas i seks måneder, men ble først lagt merke til internasjonalt i 1968 da han vant gullmedaljen ved en musikkfestival i Brasil med låten “Lady Carneval”.

Mandatory Credit: Photo by Dezo Hoffman/Shutterstock (23190a) Karel Gott The Eurovison Song Contest ved The Royal Albert Hall, London, Storbritannia – 1968

Det var ikke for ingenting at han av og til ble kalt “den tsjekkiske Sinatra”. Han har utgitt en rekke album, som til sammen har solgt i over 30 millioner eksemplarer (noen ubekreftede kilder angir opp i mot 100 millioner eksemplarer). Bare i Tsjekkia og Slovakia har han solgt rundt 15 millioner album, og han er den eneste tsjekkiste artisten som noensinne har mottatt en diamantplate av den tsjekkiske labelen Supraphon

På internasjonalt plan ble Gott utmerket med over femti diamant-, platina-, gull- og sølvplater. Han spilte inn sanger på flere ulike språk, men det er hans tsjekkiske og tyske utgivelser som er de aller mest populære.

Privat møtte Karel Gott sin Ivana Macháčková som han giftet seg med i Las Vegas 7.januar 2008. De bosatte seg i Praha og fikk to døtre sammen. Gott hadde også to barn fra tidligere forhold. Han døde 1.oktober 2019 etter lang tids sykeleie av leukemi.

Vi Askepott-fans vil for alltid være takknemlige for filmens tittellåt Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. 💖

Se den utrolige livefremføringen under 💖🎶🎶

Live-fremføring av Karel Gott i Lucerna 2010.
Advertisement

Published by

iselinmariajensen

I am a norwegian girl who has always been crazy about Three Nuts for Cinderella. I have loved the film since I first saw it, and it will always have this very special place in my heart. In this blog I collect information about the film, and writes about all things that can relate to this beautiful film <3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s